wtorek, 3 stycznia 2017

Golonka pieczona w piwie

Golonka pieczona w piwie

golonka (ilość wedle gustu)
2-3 cebule (na 1-2 golonki)
1 piwo

Marynatę:
2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka papryki w proszku
duża szczypta pieprzu kajeńskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
4 łyżki oleju
sól, pieprz
     
1. Nacinamy skórę na golonce w kratkę bardzo ostrym nożem.

2. Robimy marynatę: wszystkie składniki mieszamy w misce i dokładnie nacieramy tym golonkę. Wkładamy golonkę do miski, zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na wiele godzin, najlepiej ok. 12.

3. Cebulę kroimy na piórka i wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Cebulę podlewamy piwem i na to wszystko kładziemy golonkę.

4. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Pieczemy z termoobiegiem. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 2,5 godziny.

5. Na ostatnie 30 minut zdejmujemy pokrywę i przełączamy piekarnik na funkcję grilla. Żeby skórka była chrupiąca, a środek soczysty.

Podajemy z bagietką i ostrym chrzanem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz