poniedziałek, 17 października 2016

Miniburgery

www.chleby.info

bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu)
50 g mielonego antrykotu na osobę
1 pasterek sera mimolette na osobę
sałata lodowa
keczup (z TEGO przepisu)
majonez (z TEGO przepisu)
sól, świeżo zmielony pieprz
     
1. Bułki przygotowaliśmy z linku podanego powyżej, z tym, że z 1/3 ilości składników. I z tego ciasta uformowaliśmy 6 małych bułek. Były nieco mniejsze od klasycznych kajzerek.

2. Mięso w misce mieszamy z solą i pieprzem i wyrabiamy przez parę chwil, aż się ładnie sklei. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 50 g każdy). Średnica burgerów powinna być ok. 2 cm większa od bułek. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.

3. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło.

4. W tym samym czasie lekko grillujemy w piekarniku bułki przekrojone na pół.

5. Dół bułki smarujemy majonezem, kładziemy poszarpaną sałatę, na nią burgera, ser i przykrywamy górną połową bułki posmarowaną keczupem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz