środa, 16 listopada 2016

Burger kontynentalny

www.chleby.info

bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu)
150 g mielonego antrykotu na osobę
1 pasterki sera cheddar na osobę
sałata lodowa
plastry wędzonego boczku (2-3 na osobę)
jajko (1 na osobę)
masło (do smażenia jajka)
keczup (z TEGO przepisu)
majonez (z TEGO przepisu)
sól, świeżo zmielony pieprz
     
1. Mięso w misce mieszamy z solą i pieprzem i wyrabiamy przez parę chwil. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Średnica burgerów powinna być ok. 2 cm większa od bułek. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.

2. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło.

3. W tym samym czasie smażymy na maśle na patelni jajko sadzone.

4. Również w tym samym czasie podpiekamy w piekarniku z funkcją grilla plasterki boczku i przekrojone na połówki bułki.

5. I wykańczamy burgera: spód bułki smarujemy majonezem, kładziemy mięso, na nie plasterek sera, na ser poszarpaną sałatę, jajko, bekon i przykrywamy górą bułki posmarowaną keczupem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz