niedziela, 27 listopada 2016

Pielmieni - rosyjskie pierogi

www.chleby.info

Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
ok. 1/4 szklanki wody
sól

Na farsz:
0,5 kg mięsa wołowo- wieprzowego
2 średnie cebule
1 jajko
sól, pieprz do smaku
     
1. Jeżeli kupujemy mięso już zmielone to cebulę ścieramy na tarce do warzyw, a jeżeli mięso mielimy samodzielnie to cebulę przepuszczamy przez maszynkę razem z mięsem. Następnie dodajemy jajko, poprawiamy solą i pieprzem i porządnie wyrabiamy masę.

2. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko i około 1/4 szklanki wody. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste.

3. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy małe krążki. Nakładamy małe kulki nadzienia i formujemy i zalewając brzegi formujemy maleńkie pierożki.

4. Gotujemy je przez 10 minut wrzucając do wrzącej i osolonej wody. Podajemy ze śmietaną i posiekanym koperkiem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz