sobota, 26 listopada 2016

Bulionetka pietruszkowo-lubczykowa, czyli domowa kostka rosołowa

www.chleby.info

1 cały pęczek lubczyku (taki z jednej sklepowej doniczki)
1 pęczek natki pietruszki
3 marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 korzenie pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
1 suszony grzybek
5 ziarenek ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki tymianku
5 łyżeczek soli
1 szklanka wody
1 szklanka białego wina
     
1. Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy kroimy w talarki, cebule i por w plasterki. Natkę i lubczyk siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. W moździerzu rozcieramy na drobno pozostałe przyprawy.

2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone warzywa i przeciśnięty czosnek. Podsmażamy około 15 minut.

3. Następne dodajemy utarte przyprawy i smażymy kolejne 5 minut.

4. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą, winem i dodajemy sos sojowy. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu.

5. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i lubczyk i blendujemy wszystko na gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz