poniedziałek, 28 listopada 2016

Pierogi z mięsem

www.chleby.info

Ciasto:
350 g mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżka masła
sól
gorąca woda

Farsz:
0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego
1 czerstwa kajzerka
0,5 szklanki mleka
1 cebula
1 łyżka tłuszczu
1 jajko
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
     
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i żółtko, oprószamy solą i wyrabiamy ciasto dolewając około 1/2 szklanki gorącej wody. Ciasto wyrabiamy aż będzie lśniące i i elastyczne.

2. Wałkujemy je cienko, wykrawamy kółka i napełniamy farszem który przygotowujemy następująco:

3. Bułkę namaczamy w mleku, a gdy namięknie odciskamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobna kostkę i podduszamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy w melakserze. Do mięsa dodajemy bułkę, cebulę, natkę pietruszki, jajko i doprawiamy sola i pieprzem.

4. Napełniamy nadzieniem pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty po ich wypłynięciu.

A te pierogi na zdjęciu są jeszcze dodatkowo po ugotowaniu przysmażone.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz