środa, 23 listopada 2016

Burger - amerykański klasyk

www.chleby.info

bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu)
150 g mielonego antrykotu na osobę
1 pasterek sera cheddar na osobę
sałata lodowa
czerwona cebula
pomidor
kiszony ogórek
przyprawa cajun - 1/3 łyżeczki na osobę (z TEGO przepisu)
keczup (z TEGO przepisu)
majonez (z TEGO przepisu)
sól, świeżo zmielony pieprz
olej
     
1. Sałatę kroimy w cienkie paski, ogórka na plasterki, cebulę w krążki.

2. Cebulę podsmażamy na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Zdejmujemy z patelni i pozwalamy przestygnąć.

3. Mielone mięso solimy i dodajemy przyprawy cajun. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.

4. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło.

5. Bułkę kroimy na pół. Dół smarujemy majonezem, a górę keczupem. Na dole układamy sałatę. Na to cebulę i burgera. A na nim ser, pomidor i ogórek. Przykrywamy górą bułki i zjadamy :)

6. Podajemy z frytkami (z TEGO przepisu).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz