1 cały pęczek lubczyku (taki z jednej sklepowej doniczki)
1 pęczek natki pietruszki
3 marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 korzenie pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 por
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
1 suszony grzybek
5 ziarenek ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki tymianku
5 łyżeczek soli
1 szklanka wody
1 szklanka białego wina
1. Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Seler naciowy kroimy w talarki, cebule i por w plasterki. Natkę i lubczyk siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. W moździerzu rozcieramy na drobno pozostałe przyprawy.
2. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone warzywa i przeciśnięty czosnek. Podsmażamy około 15 minut.
3. Następne dodajemy utarte przyprawy i smażymy kolejne 5 minut.
4. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą, winem i dodajemy sos sojowy. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu.
5. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i lubczyk i blendujemy wszystko na gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz