1,5 kg ziemniaków
główka czosnku
3 szklanki mleka
2 łyżki masła
3 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
sól, pieprz
olej do wysmarowania formy
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
2. W cienkie plasterki kroimy również ząbki czosnku. W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i smażymy 1 minutę ciągle mieszając.
3. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mleko i ziemniaki. Powinny być w całości przykryte mlekiem.
4. Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia. Gotujemy około 8 minut. Często mieszamy, bo łatwo się przypala. Na koniec dodajemy musztardę i delikatnie całość mieszamy.
5. Ziemniaki przekładamy do naoliwionego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 30 minut, aż spora ilość sosu odparuje, a ziemniaki się ładnie przyrumienią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz