Bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu)
mielony antrykot (3x100 g na osobę)
ser comté (po 3 plasterki na osobę)
cienkie plastry surowego boczku
ogórek kiszony
sałata lodowa
kilka kropli Tabasco
keczup (KLIK)
majonez (KLIK)
sól, pieprz
1. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry boczku i pieczemy ok. 5 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale boczek trzymamy w środku, żeby był ciepły.
2. Sałatę kroimy w cienie paski, ogórka i pomidora na plasterki. Ser też na cienkie plasterki.
3. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 100 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło.
4. W misce mieszamy majonez z kilkoma kroplami tabasco.
5. Kroimy bułki na pół i obie strony smarujemy keczupem. Na dolnej części bułki układamy trochę sałaty i kładziemy kotleta. Smarujemy majonezem. Na to pomidor, ogórek i ser. Następnie znowu kotlet i majonez, ser i boczek. I znowu kotlet, majonez, ser i sałata. Przykrywamy górną częścią bułki posmarowaną keczupem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz