bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu)
150 g mielonego antrykotu na osobę
1 pasterki sera cheddar na osobę
sałata lodowa
plastry wędzonego boczku (2-3 na osobę)
jajko (1 na osobę)
masło (do smażenia jajka)
keczup (z TEGO przepisu)
majonez (z TEGO przepisu)
sól, świeżo zmielony pieprz
1. Mięso w misce mieszamy z solą i pieprzem i wyrabiamy przez parę chwil. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Średnica burgerów powinna być ok. 2 cm większa od bułek. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
2. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło.
3. W tym samym czasie smażymy na maśle na patelni jajko sadzone.
4. Również w tym samym czasie podpiekamy w piekarniku z funkcją grilla plasterki boczku i przekrojone na połówki bułki.
5. I wykańczamy burgera: spód bułki smarujemy majonezem, kładziemy mięso, na nie plasterek sera, na ser poszarpaną sałatę, jajko, bekon i przykrywamy górą bułki posmarowaną keczupem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz