500 g mielonego mięsa
1 cebula
2 spore ząbki czosnku
5 łyżek bułki tartej
1 litr wody
2 jajka
2 kostki rosołowe
2 puszki krojonych pomidorów
200 ml śmietany 18%
sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, słodka papryka, bazylia, chili, koperek
trochę mąki
1. Cebulę bardzo drobno siekamy, czosnek również. Łączymy w misce z mielonym mięsem i dokładnie mieszamy.
2. Solimy, pieprzymy, dodajemy jajka, bułkę tartą i znów mieszamy, aż wszystko się połączy.
3. Lepimy niewielkie kulki z tej masy i obtaczamy w mące. I tak po kolei aż z całego mięsa porobimy kulki.
4. W międzyczasie możemy już zagotować wodę: 1 litr wody, dodajemy 2 kostki bulionowe, ziele, listek i wrzucamy pulpeciki. Gotujemy około 15 minut.
5. Wyjmujemy pulpety na talerz, pozbywamy się z garnka listka i ziela i wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów (razem z zalewą oczywiście) i śmietanę. Miksujemy dokładnie pomidory blenderem.
6. Z powrotem wrzucamy do garnka pulpety, doprawiamy słodką papryką, bazylią, chili i koperkiem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz