Farsz do ruskich:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego
500 g ugotowanych ziemniaków
5 średnich cebul
2 łyżki skwarek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki oleju
Ciasto na pierogi:
600 g mąki pszennej
340 g gorącej wody
60 g oleju
1 łyżeczka soli
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Odważamy odpowiednią ilość i jeszcze ciepłe tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę (a najlepiej przetrzeć przez sito). Studzimy.
2. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na złoto na oleju.
3. Do ziemniaków dodajemy twaróg, cebulkę, skwarki oraz sól i pieprz. Wyrabiamy, aż farsz będzie zwięzły i dokładnie połączony.
4. Mąkę łączymy z solą i olejem i zagniatamy ręcznie bądź w mikserze. Stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki.
5. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut do odpoczęcia.
6. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (nie za cienkie żeby pierogi nie pękały podczas gotowania, tak ze 2 mm będzie dobrze) i szklanką wycinamy kółka.
7. Na środek kładziemy jedną łyżeczkę farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy. Pierogi odkładamy na deskę obsypaną mąką. Do czasu gotowania przykrywamy ściereczką, aby nie obeschły.
8. Wrzucamy je na osolony wrzątek. Gotujemy przez 1-2 minuty (aż wypłyną na powierzchnię). Podajemy ze śmietaną lub ze skwarkami. Albo i jednym i drugim, co kto lubi.
Smacznego!
Do ciasta nie dodaje sie goracej wody bo maka sie zaparzy.Woda ma byc ciepla ale nie goraca.
OdpowiedzUsuńByć może, nie jestem znawcą i specjalistą od pierogów. Jednak faktem jest, że wychodzą pyszne ;)
Usuń