Dla 4 osób:
350 g ryżu do risotto
litr rosołu
mała butelka (0,33 l) ciemnego piwa
100 g masła
trochę szynki parmeńskiej
150 g tartego sera grana padano
cebula
sól, pieprz
Najpierw kilka uwag:
- grana padano można zastąpić parmezanem
- my do zrobienia rosołu użyliśmy naszej domowej bulionetki
- wszystkie płyny muszą mieć temperaturę pokojową!
1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy powoli na sporej łyżce masła.
2. Po kilku minutach dodajemy drobno pokrojoną szynkę parmeńską.
3. Dodajemy również ryż (surowy) i po chwili podlewamy piwem. Gdy piwo wsiąknie zaczynamy powoli dodawać bulion. Czekamy aż część płynów wsiąknie w ryż, część się zredukuje.
4. Żeby nam się nie przypaliło ruszamy patelnią na boki. Nie mieszamy!
5. Pod koniec dodajemy pozostałe masło i ser i mieszamy, by uzyskać kremową konsystencję.
Podajemy od razu, na świeżo i na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz