cukinia (waga 1-1,2 kg)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
0,6 kg kiełbasy
3 cebule
2 puszki krojonych pomidorów
1 duży ząbek czosnku
70 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, oregano
1. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w duże kawałki. Jak cukinia jest mała to nie musimy jej wydrążać, od razu możemy kroić.
2. Cebulę kroimy w pióra.
3. Paprykę kroimy w prostokątne kawałki, mniej więcej 1x2 cm.
4. Kiełbasę kroimy na plasterki i wkładamy do garnka. Smażymy w garnku bez dodatku oleju. Wystarczająca ilość tłuszczu wytopi się z kiełbasy.
5. Po chwili dorzucamy pokrojoną cukinię, cebulę i paprykę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
6. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
7. Gotujemy jeszcze trochę aż cukinia będzie miękka, ale nierozgotowana. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz