Klika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę)
Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile polędwicy)
Ostra musztarda
50 g masła (plus odrobina do natarcia naczynia)
1 duża cebula
250 ml słodkiej śmietanki
150 g twarożku ziołowego
1 trójkącik topionego sera
2 łyżeczki zielonego pieprzu
natka pietruszki
sól do smaku
1. Polędwiczkę myjemy, suszymy i kroimy w plastry (ok. 3 cm grubości). Każdy plaster smarujemy z obu stron musztardą i owijamy plastrem boczku.
2. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, a dno wykładamy pokrojoną w cienkie plastry (lub pióra) cebulą. Na cebuli układamy mięso, a na nie ścieramy na tarce, na grubych oczkach, masło. Tak żeby wiórki były.
3. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
4. W tym czasie robimy sos serowy:
Śmietankę, twarożek ziołowy i ser topiony podgrzewamy w garnku. Do tego dodajemy posiekaną natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy.
5. Po 20 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz