sobota, 17 grudnia 2016

Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem

www.chleby.info

3 podudzia z kurczaka
30 g suszonych grzybów
1 mała czerwona cebula
pęczek pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
ulubione przyprawy
fasolka szparagowa
sezam
     
1. Grzyby całą noc moczymy w wodzie.

2. Mięso z podudzia delikatnie i ostrożnie wycinamy nożem. Chodzi o to, żeby zdjąć skórę tak, żeby trzymała się na końcówce kości. I mamy wtedy podudzie pozbawione skóry, czyli samo mięso na kości. Tasakiem odcinamy mięso z kością, pozostawiając tę końcówkę kości, na której przymocowana jest skóra - tak jak to widać na zdjęciu.

www.chleby.info


3. Farsz: Jedną małą czerwoną cebulę siekamy w kostkę. Grzyby również siekamy w kostkę. Podsmażamy całość na oliwie z oliwek i czekamy aż wystygnie.

4. Mięso z podudzia: potrzebna będzie tylko połowa tego mięsa. Drugą połowę możemy przeznaczyć na coś innego, np. na zupę. Mięso mielimy blenderem (albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa) razem z natką pietruszki. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki.

5. Oba farsze mieszamy w misce i faszerujemy skórę po podudziach. Spinamy ją szpikulcami do szaszłyków (jak na zdjęciu).

www.chleby.info


6. Następnie z obu stron nacieramy ulubionymi przyprawami.

7. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem 50 minut, a następnie 15 minut bez przykrycia.

8. Fasola szparagowa: gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

9. Sezam prażymy na suchej patelni, a następnie zdejmujemy go z patelni.

10. Ugotowaną fasolkę przesmażamy na maśle, dodajemy uprażony sezam i smażymy jeszcze kilka minut.

11. Podajemy fasolę z faszerowanymi udkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz