sobota, 3 grudnia 2016

Żeberka z ananasem po chińsku

www.chleby.info

1 kg żeberek
3 marchewki
1 duża cebula
kiełki stir-fry
1 puszka ananasa
sos sojowy
czerwony pieprz
sól
olej do smażenia
     
1. Żeberka kroimy na pojedyncze kostki i wrzucamy na woka na bardzo rozgrzany olej. Solimy i często mieszając podsmażamy na brązowo.

2. Wtedy dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i smażymy 10 minut. Często mieszamy. Następnie dodajemy sok z ananasa i marchewkę pokrojoną w słupki. Znacznie zmniejszamy płomień i dusimy kolejne 10 minut.

3. Po tym czasie dodajemy kawałki ananasa, 10 łyżek sosu sojowego i świeżo zmielony czerwony pieprz. Tak ze 2 łyżeczki. Ja swój pieprz rozgniotłem w moździerzu więc nie był tak drobno zmielony, tylko raczej zmiażdżony. Dusimy kolejne 15 minut.

4. Dodajemy kiełki (umyte i osuszone) i dusimy jeszcze 3 minuty.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz