poniedziałek, 19 grudnia 2016

Gulasz wieprzowo-wołowy

www.chleby.info

500 g łopatki wieprzowej
300 g wołowiny
500 ml bulionu
3 duże cebule
2 czerwone papryki
1 marchewka
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili)
4 ząbki czosnku
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz
śmietana 18%
     
1. Mięso myjemy, czyścimy z błon i kroimy na dość dużą kostkę. Wrzucamy na bardzo rozgrzany olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło.

2. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni.

3. Całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojoną na kawałki paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie.

4. W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką paprykę.

5. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. 

6. Na koniec studzimy sos, zaprawiamy śmietaną i raz jeszcze podgrzewamy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz