piątek, 9 grudnia 2016

Wytrawny omlet po chińsku z pieczoną kaczką i pieczarkami

www.chleby.info

Na 2 bardzo pożywne omlety:
1 pieczona pierś kaczki
4 duże pieczarki
1 dymka
6 jajek
3 łyżki konserwowego groszku
sok z cytryny
sól, pieprz
1 łyżka szczypiorku (z dymki)
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka kolendry
po 2 szczypty: estragonu, oregano i tymianku
sos sojowy (do polania przed podaniem)
     
1. Pierś drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny.

2. Z pieczarek potrzebujemy tylko główki. Nogi możemy zamrozić i wykorzystać kiedy będzie taka potrzeba. Można z nich np. sos zrobić. Główki obieramy ze skórki, kroimy na pół i każdą połówkę na plasterki. I skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Cebulę i zieleninę drobno siekamy.

4. Jajka ubijamy z łyżką wody gazowanej, solą i pieprzem. Tak żeby się nieco zapieniło wszystko. 

5. Wszystkie składniki mieszamy z tymi jajkami i smażymy dwa omlety. Na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony.

Podajemy lekko skropiony sosem sojowym i przyozdobiony listkami kolendry.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz