wtorek, 13 grudnia 2016

Hiszpańska zapiekanka z kurczaka

www.chleby.info

Składniki na 4 porcje:
4 udka kurczaka
200 g ryżu
3 łyżki oliwy
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 czerwona papryka
1,5 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka nitek szafranu
1 liść laurowy
sól, pieprz
pół szklanki groszku zielonego (mrożony lub konserwowy)
     
1. Od razu na wstępie wspomnę, że zamiast rosołu drobiowego z kostki my zrobiliśmy rosół z naszej własnej domowej bulionetki (przepis tutaj).

2. Udka myjemy, suszymy, solimy, pieprzymy i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem.

3. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. I dodajemy to do udek wraz z liściem laurowym.

5. Rosół mieszamy z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlewamy do kurczaka.

6. Całość przykrywamy ryżem (surowym). Nie mieszamy, tylko przykrywamy.

7. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy groszkiem (jeśli konserwowym to odsączonym z zalewy) i zapiekamy jeszcze 5 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz