piątek, 16 grudnia 2016

Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein

www.chleby.info

1 kaczka (2-2,5 kg)
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki oleju sezamowego
1 limonka
2 łyżki sosu sojowego
4 gałązki rozmarynu
3 gruszki
200 g makaronu chow mein
3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g cukinii
2 pory
10 g świeżego imbiru
1 łyżeczka curry
2 łyżki kolendry
oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz
     
1. Farsz z marynatą: Gruszki kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pokrojone gruszki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z 1/2 limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i sok z 1/2 limonki. I bierzemy się za kaczkę.

2. Kaczka: Kaczkę myjemy, jak ma resztki piór to opalamy. Robimy wszystko co trzeba żeby była gotowa do użycia.

3. Następnie nacieramy ją niewielką ilością soli i pierzu i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.

4. Kaczkę nacieramy marynatą, a resztę marynaty wylewamy na kaczkę (uprzednio oczywiście umieszczamy kaczkę w naczyniu żaroodpornym).

5. Sznurujemy kaczce nóżki, żeby całość była zwarta i nic się nie wylało ze środka.

6. Pieczemy 2 godziny w 160 stopniach z termoobiegiem. Na ostatnie 30 minut przekręcamy kaczkę do góry nogami żeby i spód się nieco zrumienił.

7. Makaron z warzywami: Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czyli na kilka minut zalewamy wrzątkiem).

8. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę wzdłuż na pół i też w cienkie plasterki.

9. Na 20 minut przed końcem pieczenia się kaczki smażymy warzywa. Na woku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek. Cebulę, czosnek i marchew wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Energicznie mieszamy aż marchewka się trochę poddusi.

10. Oddzielamy pół porcji startego imbiru i wrzucamy na patelnię. Dodajemy trochę soli, trochę pieprzu, troszkę świeżej kolendry i znowu troszkę imbiru. Cały czas mieszamy.

11. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, i na plasterki. I wrzucamy na patelnię. Wciąż bez przerwy mieszamy.

12. Dodajemy 1 łyżeczkę curry, pół łyżeczki oleju sezamowego i makaron. Mieszamy wszystko, dodajemy resztę imbiru, kolendry i na samym końcu por.

13. Smażymy jeszcze około dwóch minut cały czas mieszając i skrapiamy sokiem z połowy limonki.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz