piątek, 2 grudnia 2016

Kofta z domową pastą ajwar

www.chleby.info

Kofta:
1 kg mielonego mięsa (najlepiej baranina lub pół na pół z wołowym)
2 bułki kajzerki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
3 łyżeczki przyprawy grillowej
2 średnie cebule
1 łyżeczka soli
pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki oliwy
2 jajka
     
1. Bułki moczymy przez kilka chwil. Jak są czerstwe (najlepiej właśnie jak są) to przez kilka dłuższych chwil - aż rozmiękną. Odciskamy z wody i do dużej miski wrzucamy.

2. Natkę i cebulę siekamy drobno i też do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę. I dodajemy mięso i wszystkie inne składniki. Mieszamy wszystko, aż składniki nam się dokładnie połączą. 

3. Formujemy owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy (na grillu lub patelni grillowej).


Ajwar:
4 duże czerwone papryki
1 papryczka chili
1 bakłażan
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
słodka papryka w proszku

1. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Paprykę kroimy na ćwiartki, bakłażana też, 1 cebulę również w ćwiartki, chili na pół, 3 ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach.

2. Wszystkie te warzywa układamy na blasze i pieczemy na wysokiej półce.

3. Pozostała nam 1 cebula i 1 czosnek. Przydadzą się później. Obieramy je i drobno siekamy.

4. Warzywa pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i przekładamy do foliowego woreczka (ja użyłem takiego na mrożonki). Szczelnie zawiązujemy i odstawiamy na 30 minut. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie nam obrać warzywa ze skórek.

5. Więc po tych 30 minutach wyjmujemy je z woreczka i obieramy właśnie. Wkładamy warzywa do melaksera i dodajemy te nasze posiekane surowe warzywa. Miksujemy na w miarę gładką masę (nie taką super gładką, żeby drobne kawałeczki pozostały).

6. Dodajemy oliwę, sól, pieprz, paprykę w proszku i dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz