niedziela, 11 grudnia 2016

Topinambur z czarną rzepą na boczku i białym winie

www.chleby.info

700 g bulw topinamburu
2 czarne rzepy
150-200 g boczku
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
3 gałązki tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka czarnego pieprzu zgniecionego w moździerzu
0,25 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki bulionu warzywnego
      
1. Rzepę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, następnie każdy z nich kroimy na ćwiartki. Bulwy topinamburu również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Na dużej rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Jeżeli mamy mało tłusty boczek to smażymy go na oliwie. Jeśli jest tłusty na na suchej patelni.

3. Gdy będzie chrupiący dodajemy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy. tak aby tłuszcz z boczku pokrył warzywa.

4. Dodajemy tymianek, natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Smażymy aż warzywa lekko się zarumienią, dolewamy wino i zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy kilka minut pod przykryciem aż alkohol odparuje.

5. Dajemy bulion. Madzia bulion przygotowała z naszej domowej bulionetki. Jeżeli już z naszego przepisu przygotowaliście sobie takie coś to potrzebna będzie 1 łyżka na 2 szklanki wody. 

6. Dosypujemy kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy kolejne 10 minut, czyli do momentu aż warzywa miękkie z zewnątrz, ale chrupiące w środku. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz