czwartek, 1 grudnia 2016

Pierogi ruskie

www.chleby.info

Farsz do ruskich: 
500 g twarogu tłustego lub półtłustego 
500 g ugotowanych ziemniaków 
5 średnich cebul 
2 łyżki skwarek 
2 łyżeczki soli 
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu 
2 łyżki oleju 

Ciasto na pierogi: 
600 g mąki pszennej 
340 g gorącej wody 
60 g oleju 
1 łyżeczka soli 
     
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Odważamy odpowiednią ilość i jeszcze ciepłe tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę (a najlepiej przetrzeć przez sito). Studzimy. 

2. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na złoto na oleju.

3. Do ziemniaków dodajemy twaróg, cebulkę, skwarki oraz sól i pieprz. Wyrabiamy, aż farsz będzie zwięzły i dokładnie połączony. 

4. Mąkę łączymy z solą i olejem i zagniatamy ręcznie bądź w mikserze. Stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. 

5. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut do odpoczęcia. 

6. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (nie za cienkie żeby pierogi nie pękały podczas gotowania, tak ze 2 mm będzie dobrze) i szklanką wycinamy kółka.

7. Na środek kładziemy jedną łyżeczkę farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy. Pierogi odkładamy na deskę obsypaną mąką. Do czasu gotowania przykrywamy ściereczką, aby nie obeschły.

8. Wrzucamy je na osolony wrzątek. Gotujemy przez 1-2 minuty (aż wypłyną na powierzchnię). Podajemy ze śmietaną lub ze skwarkami. Albo i jednym i drugim, co kto lubi. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Do ciasta nie dodaje sie goracej wody bo maka sie zaparzy.Woda ma byc ciepla ale nie goraca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może, nie jestem znawcą i specjalistą od pierogów. Jednak faktem jest, że wychodzą pyszne ;)

      Usuń