wtorek, 6 grudnia 2016

Udka miodowo musztardowe i pieczone ziemniaki

www.chleby.info

11 udek kurczakowych
125 g miodu
150 g musztardy (u mnie sarepska)
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 szczypty soli
2 łyżeczki zielonego pieprzu
ziemniaki
przyprawa do ziemniaków (dowolnej firmy)
     
1. Najpierw robimy marynatę. Miód, musztardę, olej, sól i pieprz mieszamy w misce aż składniki się połączą. Ja użyłem całych ziarenek zielonego pieprzu, które zmiażdżyłem w moździerzu

2. Każde udko nacinamy skośnie trzema nacięciami, żeby marynata ładnie wniknęła. I taplamy te udka w marynacie. Najlepiej to zrobić w jakiejś dużej misce. Owijamy miskę folią spożywczą i chowamy na wiele godzin do lodówki. U mnie dobę stało.

3. Po tych wielu godzinach przekładamy kurczaki do naczynia żaroodpornego i polewamy połową marynaty. Druga połowa przyda się później.

4. Obieramy ziemniaki. Podgotowujemy je trochę, tak żeby były troszkę miękkie, takie do połowy zrobione. Wkładamy je do drugiego naczynia żaroodpornego, polewamy olejem i posypujemy przyprawą do ziemniaków.

5. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni na funkcji grill (to jest istotne żeby nam się ładnie przypiekły kurczaki i ziemniaki) i wkładamy oba naczynia.

6. Po 10 minutach kurczaki przewracamy na drugą stronę i polewamy kilkoma łyżkami marynaty. Po kolejnych 10 minutach znów przewracamy i znów polewamy. I tak samo po kolejnych 10 minutach - tutaj już wlewamy resztę marynaty i zostawiamy potrawę jeszcze na 30-40 minut w piekarniku - niech się grzeje.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz