niedziela, 18 grudnia 2016

Kurczak miętowy

www.chleby.info

1 kurczak (waga około 1,3 kg)
3 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
sól, pieprz
spora garść świeżej mięty + 1 łyżka posiekanej
     
1. Kurczaka myjemy i suszymy.

2. Masło ucieramy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą nacieramy kurczaka w środku i na zewnątrz.

3. Do środka kurczaka wkładamy połowę mięty.

4. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, na folii układamy pozostałą połowę mięty, na nią kładziemy kurczaka, przykrywamy pozostałą miętą i zawijamy folię.

5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, odchylamy folię zdejmujemy miętę z wierzchu i pieczemy aż kurczak będzie rumiany. Często podlewamy sosem, który się wytworzył.

6. Po podaniu posypujemy kurczaka posiekaną miętą.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz