środa, 14 grudnia 2016

Risotto z szynką parmeńską na piwie

www.chleby.info

Dla 4 osób:
350 g ryżu do risotto
litr rosołu
mała butelka (0,33 l) ciemnego piwa
100 g masła
trochę szynki parmeńskiej
150 g tartego sera grana padano
cebula
sól, pieprz
     
Najpierw kilka uwag:
- grana padano można zastąpić parmezanem
- my do zrobienia rosołu użyliśmy naszej domowej bulionetki
- wszystkie płyny muszą mieć temperaturę pokojową!

1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy powoli na sporej łyżce masła.

2. Po kilku minutach dodajemy drobno pokrojoną szynkę parmeńską.

3. Dodajemy również ryż (surowy) i po chwili podlewamy piwem. Gdy piwo wsiąknie zaczynamy powoli dodawać bulion. Czekamy aż część płynów wsiąknie w ryż, część się zredukuje.

4. Żeby nam się nie przypaliło ruszamy patelnią na boki. Nie mieszamy!

5. Pod koniec dodajemy pozostałe masło i ser i mieszamy, by uzyskać kremową konsystencję.

Podajemy od razu, na świeżo i na ciepło.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz